KafeTürk
KafeTürk
KafeTürk
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


KafeTürk Paylaşım MeRKeZi
 
AnasayfaMeGaPoRTaLAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yapDost Siteler

nazım hikmet ran

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
suzan
B.Üye
B.Üye
suzan
Yeni tema ve butonlarımız hayırlı olsun
Üye bilgileri
Cinsiyet: Kadın
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 26/07/08
Mesaj Sayısı : 160
Nerden : konya
Lakap : erkek fatma
Başarı Puanı: 1160
nazım hikmet ran Vide
MesajKonu: nazım hikmet ran nazım hikmet ran I_icon_minitimeC.tesi Ocak 03, 2009 9:19 pm

Nazım Hikmet'in Hayatı ve Sanatı

Nazım Hikmet Ran (1902-1963)


Selanik'de doğmuştur (1902). İlköğrenimini İstanbul'da Göztepe Taşmektep Galatasaray Lisesi ilk bölümü (1914) Nişantaşı Numune Mektebi'nde tamamlamış orta öğrenimi ise daha 12 yaşında iken yazdığı "Bir Bahriyelinin Ağzından" adlı bir şiirini dinleyip çok beğenen Bahriye Nazırı Cemal Paşa'nın öğüdü üzerine geçtiği Heybeliada Bahriye Mektebi'nda yapmıştır (1918). Nazım Hikmet Bahriye'yi bitirdikten sonra Hamidiye Kruvazörü'ne stajyer güverte subayı olarak verilmiş bir gece nöbetinde üşütüp zatülcemp olmuş (1919) sağlığını kazanamayınca askerlikten çürüğe çıkarılmıştır (1920).

Askerlikten ayrıldıktan sonra İstanbul'un işgaline çok üzülen Nâzım Hikmet Millî Mücadele'ye katılmak üzere Anadolu'ya geçmiş Bolu Lisesi'nde kısa bir süre öğretmenlik yapmıştır (1921). Rus devrimiyle ilgilenen şair bir süre sonra Batum'dan Moskova'ya gitmiş ve Doğu Üniversitesi'nde ekonomi ve toplumbilim okumuştur (1922-1924). Yurda dönüşünden sonra Aydınlık dergisine katılmış burada çıkan şiirlerinden ötürü hakkında "gıyaben" mahkumiyet kararı verildiğine öğrenince yeniden Rusya'ya geçmiş af çıkması üzerine Türkiye'ye dönmüş ve bir süre Hopa cezaevinde tutuklu kalmıştır (1928).

Nâzım Hikmet daha sonra İstanbul'a yerleşmiş çeşitli gazete ve dergilerle film stüdyolarında çalışmış ilk şiir kitaplarını çıkarmış ve oyunlarını yazmıştır (1928-1932). Bir ara yine tutuklanmış Cumhuriyet'in 10. yılı dolayısıyla çıkarılan af yasası ile özgürlüğüne kavuşmuştur. Akşam Son Posta Tan gazetelerinde Orhan Selim takma adıyla fıkra yazarlığı ve başyazarlık yapmıştır (1933).

Kara Harp Okulu öğrencileri arasında propaganda yaptığı iddiasıyla yargılanmış Harp Okulu Askeri Mahkemesi'nce 15 yıl ardından Donanma içinde faaliyette bulunduğu iddiasıyla da Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nce 20 yıl olmak üzere toplam 35 yıl hapis cezasına çarptırılmış cezası Türk Ceza Kanunu'nun 68 ve 77 maddeleri uyarınca 28 yıl dört aya indirilmiştir (1938). Demokrat Parti'nin iktidara gelmesinden sonra çıkarılan af yasası (1950) kapsamına alınması için aydınlar tarafından açılan büyük bir kampanyanın ardından hukukçular yasal yollara başvurmuş bu arada Nâzım Hikmet'de hapishanede açlık grevine başlamıştır. Sonunda Nâzım Hikmet'in geri kalan cezası affedilmiş ve şair 13 yıl hapislikten sonra özgürlüğüne kavuşmuştur.

Serbest bırakıldıktan sonra iş bulamayan kitap çıkaramayan şair için bu kez askerlik kararı alınmış 50 yaşında ve hasta olan Nâzım Hikmet çok zor durumda kalmıştır. Öldürülmekten korkan şair kendisine hayran olan Refik Erduran (sonranın ünlü oyun yazarı ve gazetecisi)'ın önerisini kabul etmiş onun yardımıyla bir motorla Karadeniz'de seyreden Romanya bandıralı bir gemiye binerek Türkiye'den ayrılmıştır.

Nâzım Hikmet Moskova'da ölmüştür. (3 Haziran 1963).


YAZIN YAŞAMI

Nâzım Hikmet hece vezniyle yazdığı ilk şiirlerini Yeni Mecmua İnci Ümit ve Celal Sahir (Erozan)'ın çıkardığı Birinci Kitap İkinci Kitap vb. dergilerinde yayımlamıştır. "Bir Dakika" adlı şiiriyle Alemdar gazetesinin açtığı yarışmada birincilik kazanmıştır (1920). Daha sonra Aydınlık Resimli Ay Hareket Resimli Herşey Her Ay gibi dergilerde yazan Nâzım Hikmet cezaevine girdikten sonra yıllarca yayın yapamamıştır. Ancak 1940'lı yıllarda Yeni Edebiyat Ses Gün Yürüyüş Yığın Baştan Barış gibi toplumcu dergilerde İbrahim Sabri Mazhar Lütfi takma adlarıyla ya da
imzasız olarak bazı şiirleri çıkmıştır. Kuvâyı Milliye Destanı İzmir'de Havadis gazetesinde tefrika edilmiştir (1949). Destanı Yön dergisi yayınlayarak (1965) Nâzım Hikmet'i yeniden okurlara ulaştırmış şairin yapıtına konan çemberi kırmıştır.
<----------suzan Kullanıcısının İmzası---------->
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
suzan
B.Üye
B.Üye
suzan
Yeni tema ve butonlarımız hayırlı olsun
Üye bilgileri
Cinsiyet: Kadın
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 26/07/08
Mesaj Sayısı : 160
Nerden : konya
Lakap : erkek fatma
Başarı Puanı: 1160
nazım hikmet ran Vide
MesajKonu: Geri: nazım hikmet ran nazım hikmet ran I_icon_minitimePtsi Ocak 05, 2009 10:13 pm

yankız bu kişi bizim hakkımızda hiç ii şeyler dememişSad
<----------suzan Kullanıcısının İmzası---------->
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

nazım hikmet ran

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
KafeTürk :: KÜLTÜR SANAT - EGİTİM ÖĞRETİM :: Edebiyat -